ENTREVISTA A CELIA FERNANDEZ

Quan comences a fer esport?
Vaig començar als 8 anys a fer gimnasia artística perquè de petita els hi deia als meus pares que volia fer “gimnasia de monos”, perquè sempre em pujava als arbres i sempre feia el mono per tot arreu. Em van buscar un gimnàs on vaig estar-hi dels 8 fins als 12 anys entrenant súper fort i competint al més alt nivell.

Vas tenir opcions per entrar al CAR de Madrid, oi?
Si, als 11 anys em diuen d’anar al Centre d’Alt Rendiment de Madrid, però això suposava anar a viure a casa d’una altra família, amb concentració total, canviar-se d’escola i allunyar-se de la família. Així que no em va agradar la idea i vaig decidir quedar-me al meu gimnàs de sempre, reduint el nivell d’entrenament.

I a partir d’aquí?
Moltes de les companyes van anar plegant i també alguna de les entrenadores, jo vaig seguir entrenant sola i competint a un nivell per sota de l’alt rendiment. Vaig seguir així fins als 19 anys, quan vaig començar la universitat, tot i que seguia entrenant, vaig deixar de competir.
Els entrenaments els deixo aparcats quan marxo d’erasmus a Istambul però quan torno, amb 23 anys, decideixo competir altre cop, participant al campionat d’Espanya que vam acabar guanyant... i fins aquí la meva època de gimnasta, als 24 anys.

Com passes de la gimnasia als salts de trampolí?
El món dels salts de trampolí el conec arrel de fer audicions on calia fer també proves a l’aigua, allò em va agradar i em va fer plantejar començar amb els salts per diversió. Farà uns 6 anys que vaig començar a fer salts amb els màsters a Madrid, però tot molt light i de “cachondeo”, allà hi vaig estar dos anys.
Després vaig fer una nova audició per l’espectacle “The House of dancing water” de la companyia de Franco Dragone (un dels creadors del Circ du soleil); l'espectacle era a Macao, a la Xina, on hi vaig estar treballant de Diver tot i que jo era gimnasta, durant aquells dos anys allà vaig anar pujant d’alçada, ja que en el show havíem de fer salts de 17 metres... i aquest va ser el meu inici en els salts de trampolí.

Com entres al RedBull diving?
A Macao hi vaig treballar fins al 2016, després vaig estar un parell d’anys en un altre espectacle en un tour per europa treballant amb coses que no tenien res a veure amb l’aigua.
Però és quan vaig anar a viure a Barcelona que se’m va posar al cap que volia competir al High diving. Vaig començar a entrenar i vaig aconseguir la invitació al Red Bull, on hi he competit aquest any per primer cop.

Quantes hores entrenes?
Ara mateix estic fent unes 6 hores d’aigua a la setmana, que no és gaire, però també estic fent molt entrenament fora de l’aigua de preparació física general, molta cardio, ... així que en total estaré fent unes 12 o 15 hores setmanals.

Quines expectatives tens per a la competició?
Aquest any les principals expectatives eren, per començar, arribar a competir, assolir els 4 salts necessaris per aconseguir competir en high diving... No morir (somriu), aquesta era la meva principal missió, no morir, sobreviure i passar-m’ho molt bé.
Llavors, l’objectiu està acomplert, per a res esperava competir a la Copa del Món aquest any, això ha sigut un regal. La primera idea era Red Bull i un parell de competicions que han sortit World High Diving Federation, que són competicions de nivell més baix teòricament tot i que i competeixen les mateixes noies.
Pel que fa a la Copa del Món la meva idea és introduir un salt nou que fins ara no he fet mai als 20 metres, per poder pujar el nivell ja que els salts que porto fins ara són un mica més fàcils respecte a les altres noies.
Com a expectativa la idea inicial és gaudir al màxim i intentar pujar alguna posició a la classificació per quedar a mitja taula i no a la cua, tot i que això és difícil perquè sóc de les que menys experiència té. Però Bueno, la idea és portar aquest sal nou, fer-ho bé i “estar a salvo” (torna a somriure) i no lesionar-me i que l’any que ve puguin convidar-me al campionat del món de Corea.

De quines alçades salteu?
La idea del High Diving de noies és que sigui de 20 metres però pot variar fins entre els 20 i els 22metres. A la Copa del Món d’Abu Dabi encara no tinc clar quina alçada serà, crec que seran 20 clavats però no ho sé. A la de Red bull de bòsnia l’alçada era de 21,5 i aquest metre i mig més es nota... però Bueno, tots contents (riu).

Calendari de competicions pel 2019.
Wildcard en el Red Bull Cliff Diving: dates per confirmar.
FINA High Diving World Championship: 12-18 de Juliol de 2019 a Gwangju, Corea del Sur.
Agios Nikolaos Cliff Diving: Juliol 2019.
High Jump Czach Republic: Agost 2019.

Que tal l’experiència al RedBull?
L’experiència Red Bull la podria descriure com una cosa meravellosa, la gent està de molt bon rotllo, tothom s’ajuda moltíssim; al final tothom respecte a l’altre i desitja que ho faci genial, perquè ningú es faci mal i que la competició sigui divertida. De fet és competició però no ho sents com una competició, sinó que és més un ambient festiu i molt agradable.
Al final el més divertit és la festa que hi ha al voltant de la competició, perquè s’organitzen molts concerts i hi ha molt moviment.
Jo vaig anar a la competició de Bosnia, a Mostard, a més va venir la meva mare a veure’m, es va agafar un vol ella sola i va ser genial tenir-la la meu costat.